Туризъм, околна среда, поминък ще са жертва на заседналия "Вера Су"

Няма звено, което да реагира при такива инциденти
4 окт 2021 15:24, Анисия Иванова
41
Туризъм, околна среда, поминък ще са жертва на заседналия "Вера Су"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Азотният тор, попаднал във водата от заседналия кораб "Вера Су", ще доведе до трудно обратими щети на флората и фауната. Пагубните резултати от попадането на карбамид във водата ще се установят в следващите няколко години. Заради намаления кислород във водата ще се наблюдава тенденция на умиращи риби и растения във водата.Това каза Дарина Иванова, председател на клуб "Приятели на морето”, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Приятели на морето” са НПО, което от 25 години работи в две направления - опазване на околната среда, в частност плажовете и морето, и извършване на водолазни обучения по Северното Черноморие.

Още по темата

Според специалиста проблемите, които се забелязват, са в три направления: за засегнатото биоразнообразие са необходими няколо години, “за да се самоизчисти морето. Като последиците могат да бъдат в голяма степен не толкова необратими, а много бавно необратими.” Замърсеното Северно Черноморие като предпочитан район от много туристи, защото е див и незастроен, за разлика от Южното Черноморие, би увредило туризма и в частност подводния туризъм. Гостът допълни, че скалите на Тюленово, Камен бряг и Шабла са предпочитан район за подводни туристи от Румъния. Така туризмът, околната среда и поминъкът на местното население стават жертва на инцидента.

“Дивото къмпингуване, подводният и еко туризъм носят приходи за местното население. Не са богат курорт и затова разчитат на тези ресурси.”, обясни гостът

По думи на Иванова има достатъчно специализирани групи и те ще си свършат работата, както и биха дали правилна констатация на проблема. В момента се прави единствено наблюдение с дрон, а това не може да даде реална оценка за замърсяването, смята тя.

 “Става с един способ - проба от водата и дъното, за да се разбере степента на замърсяване. Снимките с дрон дават картина, която не може да даде оценка.", допълни Иванова.

 В цялата ни система и в нормативната уредба има една голяма дупка, при положение, че сме морска държава, оцени тя.

 “Нямаме звено, което да реагира. Нямаме разписани правила как се действа при авария в морето. Трябва да има наредба за всяка една аварийна ситуация. Нямаме ясни регламентриани правила. Винаги, когато стане инцидент - тогава реагираме, а не предварително.”, смята Иванова.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе Радев нали управляваш страната- 15 дена не може да дойде само Гранична полиция?!!!Ами оня Христо Иванов няма ли да изплува отнякъде с лодката? Ами еколозите къде са?Ами Мая общата де е? Ами тия от Харвард с великите идеи..?Аде бе ....нали зор да управлявате!!!!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце досега да го е издърпал с джипката и да сме забравили...
25
0
 
5
 
! Отговори
търпелив преди 2 години
Те и черната кутия на самолета нарочно не разчетоха за да не може да тръгне процеса. Защото някое назначение на льотчика ще да обере шамарите. Ще трябва да изчакаме да минат изборите, да си изберем президент. НС да назначи правителство и да потръгнат нещата.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азотният тор нищо няма да навреди ,още повече ,че в морето има течения.Ако се изсипе в езеро ,тогава може би ще окаже влияние на водораслите.
23
5
 
16
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
Оставка за радевата хунта. Безхаберни, неможещи и незнаещи, но за сметка на това с претенции да са почтени и промяна. 10 чакане и чесане по главите и накрая - "ще търсим помощ от Холандия". Едва ли знаят, че за репозоционирането на такова оборудване са необходими мин 10 дена. Не търсят помощ от Румъния, Турция, Русия, а от Холандия..Оставка
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АБС точно това МАЙ ме притеснява. Сега сме Окномври, а не Май. Защо излъгаха че са го източили вече това гориво, а се оказа че не са?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да говорим, ако Левски беше с ботуши, а Ботев с каска. Колкото по-бързо се справят с положението и извадят кораба - толкова по-добре.
20
0
 
7
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
От все сърце желая по-скоро да приключи тоя инцидент. Доста още общественици ще се упражняват политически и екологично по темата. Който е любопитен за още информация и как се оправят нещата, да потърси някои статистики за морски катастрофи. 1967 г. 120 000т. танкер Тори Каньон се чупи на две край Корноул, Англия и в морето се изливат 117 000 л. нефт. Теченията отнасят разлива към плажовете на Франция. 1978г. Подобна история с танкер Амоко Валдес, 1989г. Ексон Валдес край Аляска. Пази Боже.
19
3
 
7
 
! Отговори
АБС преди 2 години
Нищо няма да и стане на природата от азотния тор. Виж, ако се разлее горово е лошо, но май го източваха.
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нехайството на една държава. Гледат само изборите и да докопат кокала, никой не го е еня за ставащото в нея.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като няма звено какво ще правим, ще чакаме ръждясалата коруба да стои там 200 години ли? Много смотана държавица, какъвто и проблем да възникне вечно сме изненадани и не можем да се справим!!!Трагедия, пъна трагедия!
16
2
 
9
 
! Отговори
Пахеро преди 2 години
Ако Борисов, по рефлекс, се крия (видите ли) под поли и тоги, то под какво се скри Радев ведно с назначеното от него правителство?
15
8
 
8
 
! Отговори
Таралежа преди 2 години
Дано поне оставят пробитото корито Вура Су, че иначе грам няма да има причина да се ходи натам вече. Така ще има и паметник на крадливото управление на Борисов и импотентното служебно правителство на нищоправещия президент Радев.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дежурното престъпно безхаберие на бг чиновниците-***. Някой да ми подскаже за една единствена сфера у нас (икономическа или социална), която да работи добре, с ясни правила и отговорности, с нужните ресурси да функционира и с реално добре свършена работа? Не се сещам! Само едни крадливи управляващи, които започват всяко изречение с "Аз", а в реалността има едни нефункциониращи, опорочени, корумпирани системи на всички нива в държавата, без да се върши работата, заради която уж са създадени!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Торта стана отрова - да се смее ли човек, да плаче ли.
12
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
реагиране след 10 дни? още нищо не енаправено. знаят само да се заяждат с старото управление,а те какво действие приеха?
11
9
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Това при Бойко просто нямаше как да се случи, защото човека управляваше, а не се оправдаваше
10
5
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
2151 година край бреговете на България катострофира междупланетен кораб от Галактиката. В ДНЕС БГ отново се коментира, че Борисов и шкафчетата са виновни за всичко, нищо че от 130 години вече не управлява. Комунистическат памет не изчезва :)
9
4
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 2 години
Ти слабоумен ли си? Азотните торове не са забранени никъде по-света, даже и в България се произвеждат такива, те са в основата съвременното земеделие, без тях ще ходиш гладен.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1И на този пост някои слагат минуси. Явно предпочитат замърсени води без морски животни и растения, а само бетон навсякъде и да се карат джетове наволя.